Implanturi dentare

Indiferent ce ai fi auzit, trebuie sa stii ca implanturile dentare sunt cea mai buna solutie atunci
cand vrei sa inlocuiesti dintii care lipsesc. Implantul are un aspect natural, firesc, si e mult mai confortabil decat o punte traditionala. Iar daca ai grija de el, un implant dentar te poate tine o viata! Impanturile sunt o solutie pe termen lung de a-ti imbunatati zambetul, dar si masticatia (implicit digestia) si calitatea vietii. Procedurile de implantare au o rata de succes de peste 95%, fiind sprijinite de peste 50 de ani de cercetari in domeniu. Si sunt optiunea ideala de a inlocui un dinte lipsa sau unul care nu poate fi salvat.

Ce sunt implanturile dentare

Aceasta inovatie geniala a stomatologiei ofera medicilor stomatologi posibilitatea de a intregi un zambet minunat, cu un nivel mimin de disconfort pentru pacient. SI, desi procedurile de implantare pot varia in functie de numarul de dinti care se doresc a fi supliniti, componentele unui implant raman aceleasi.
Implanturile dentare sunt formate din trei elemente!

  • Un surub din titan care se fixeaza in maxilar.
  •  O structura care acopera zona proeminenta a implantului.
  • O coroana care se fixeaza etans deasupra structurii, cu forma si aspectul unui dinte natural, impecabil.

Cu cativa ani in urma, singura solutie de substituire a unui dinte erau puntile, fixe sau partiale, care cerea o inlocuire periodica. Dar studiile au aratat ca puntile pot contribui la deteriorarea si chiar la pierderea dintilor adiaceti (de care este legata puntea) pe parcursul a aproximativ sapte ani. Deci implantul dentar e cea mai buna, mai durabila si cea mai sigura solutie atunci cand vorbim despre inlocuirea unui dinte.

Beneficiile implanturilor dentare in raport cu alte solutii

In primul rand, compararea implanturilor dentare cu solutiile alternative nu e chiar corecta, deoarece aceasta solutie de tratament este cea mai evoluata din punct de vedere tehnologic. Pacientii care beneficiaza de implanturi dentare se vor bucura de o libertate mai mare si de un confort sporit. In timp ce pacientii care opteaza pentru solutii alternative pot parea mai in varsta decat sunt de fapt, sau se pot expune unor situatii jenante, in care sa isi piarda lucrarea in timpul unei activitati publice. Implantul dentar ofera o libertate absoluta de a manca, de a zambi si de a rade cu gura pana la urechi, pentru ca nu au nimic de ascuns.

Insa un alt dezavantaj al lucrarilor si al putilor traditionale e ca acestea trebuie ajustate pe parcursul anilor, deoarece pe masura ce imbatranim si pierdem masa osoasa, dantura ni se schimba. Mai mult, aceste solutii pot afecta dintii folositi pentru punte, pe termen lung, in timp ce un implant ofera o stabilitate excelenta, intocmai ca un dinte natural.

Sunt un candidat pentru implanturi dentare?

Pentru a afla daca implanturile dentare sunt solutia potrivita pentru zambetul tau va trebui sa te programezi la medicul stomatolog in vederea unei consultatii. Factorii principali pe care doctorul ii va lua in considerare sunt urmatoarele:

  • Starea de sanatate generala. Trebuie sa ii comunici medicului stomatolog toate afectiunile de care suferi pentru a le lua in considerare si a stabili daca esti un candidat ideal pentru aceasta procedura. Insa, cu exceptia copiiilor, care sunt in crestere, implanturile sunt o solutie optima pentru oricine, chiar si pacientii care sufera de diabet sau hipertensiune pot beneficia de acest tratament.
  • Probleme cu dintii/gingiile. Dintii si gingiile cu probleme nu iti elimina complet sansa de a beneficia de implanturi dentare. De fapt, majoritatea implanturilor sunt realizate pepacienti care au suferit anterior de o boala parodontala si de o deteriorare grava a danturii. Insa fiecare caz in parte are particularitatile lui.
  • Lucrari si punti actuale. Implanturile pot substitui cu usurinta puntile sau lucrarile si pot fi chiar utilizate pentru a stabiliza pozitia dintilor adiacenti.
  • Fumatul. Acest viciu iti poate scadea rata de success a implantului, dar cu toate astea, fumatorii nu sunt exclusi imediat din ecuatie atunci cand isi doresc un implant.
  • Pierderea severa a masei osoase. Aceasta afectiune este foarte comuna in randul persoanelor care au problem cu dintii si care sufera de afectiuni parodontale , insa pierderea masei osoase poate fi remediate de chirurgul maxilo-facial sau a celui periodontist cu ajutorul unei grefe osoase.
  • Copii. Implantuirle nu sunt recomandate pana in momentul in care maxilarul a ajuns la maturitate, dar daca circumstantele particulare cer implantul dentar, aceasta interventie poate fi posibila mai devreme.

Procesul si programul implantului dentar

Per total, procesul pe care il presupune un implant dentar poate dura de la trei la sase luni, in functie de cat de repede se integreaza implantul in os. De indata ce se stabileste prin intermediul unei examinari amanuntite ca un implant este potrivit pentru tine, se va face un program personalizat prin care se vor stabili toate etapele procedurii, si de care vei fi informat din timp.

Consultatiile si etapele preliminarii implantului dentar

Pentru a stabili daca implantul dentar este cea mai buna optiune pentru tine, medicul stomatolog va solicita o serie de radiografi si tomografie computerizata. Care vor fi folosite pentru a evalua pozitia impantului. In functie de programare, dupa consultatiile preliminarii, medicul va implanta axul de titan in maxilar. Acest process necesita o incizie mica care va fi cusuta dupa procedura, pentru a se favoriza vindecarea.
Iar intr-un interval de maxim sase luni, medicul stomatolog va stabili daca zona s-a vindecat sufficient pentru a se continua cu celelalte etape. In acest moment, structura de sprijin va fi atasata axului din titan pentru a oferi informatii auxiliare laboratorului care realizeaza coroana de portelan.

Consultatiile si examinarile ulterioare sunt o componenta foarte importanta a acestui process, deoarece va permite medicului stomatolog sa se asigure ca ai parte de o ingrijire impecabila a implantului si de o sanatate orala desavarsita.