Fatete de portelan

 

Ai un singur dinte (sau doi!) de o alta culoare sau cu denivelari si iti doresti o dantura perfecta? Iti simti dintii porosi, fragili, si vrei sa ii protejezi? Visezi la un zambet de Hollywood pe care sa-l afisazi cu vanitate si placere, si cu care sa farmeci din prima clipa? Daca da, stai linsitit, aceste dorinte sunt perfect normale, iar o dantura frumoasa este cea mai stralucitoare carte de vizita pe care o poti oferi oamenilor din jurul tau. Iar raspunsul la toate aceste intrebari este oferit de fatetele din portelan (in engleza veneers).

Ce sunt fatetele de portelan

Inainte ca medicul stomatolog sa determine daca fatetele de portelan sunt potrivite pentru dantura ta (pentru ca sunt si cazuri in care, din motive ortodontice, aceasta interventie nu este posibila), probabil te intrebi ce sunt  fatetele de portelan?! Si, mai ales, ce pot face pentru zambetul tau?
Fatetele de portelan sunt, dupa cum sugereaza si numele, o foita protectoare care ascunde defectele dintilor tai naturali si ii imbraca intr-un smalt artificial care arata absolut perfect. Insa aspectul actual al dintilor tai e cel care va dicta numarul de fatete de care ai nevoie, forma, structura si chiar si culoarea lor, pentru ca zambetul pe care il vei obtine la final sa fie conform asteptarilor tale.
Motivul pentru care fatetele iti vor imbunatati aspectul zambetului este faptul ca iti ofera o acoperire uniforma si perfecta a dintilor, dar fara sa para artificale. Fatetele sunt facute din material speciale a caror culoare se poate adapta nuantei dintilor tai, in asa fel incat, chiar daca vei avea o singura fateta de portelan in setul tau de dinti, aceasta nu va iesi cu nimic in evidenta. Deci rezultatul final poate fi unul extreme de natural si firesc!

Aplicarea fatetelor

Desi poate parea complicat, procesul de aplicare a fatetelor nu este deloc asa. Datorita texturii materialului, care nu necesita ajustari majore ale dintilor, acestia vor fi slefuiti foarte putin, suficent insa cat sa faca loc fatetelor de portelan. Dupa ajustarea dintilor naturali se ia o amprenta pentru a-ti creea fatete personalizate zambetului tau.

Desi timpul de executie a fatetelor poate varia, deoarece depinde de mai multi factori (precum sarbatori legale sau volumul de munca al laboratorului), fatetele dentare sunt gata in aproximativ doua saptamani. Dupa care, fatetele de portelan se aplica individual, pe fiecare dinte in parte, cu ajutorul unui adeziv special, foarte rezistent. Astfel, folosirea acestui artificiu estetic nu-ti va influenta igiena orala, adica iti vei putea peria dintii si vei folosi in continuare ata dentara, ca si pana atunci.